Haber

Afrika gibi bir sıcaklıkta muz hasadı yapıyorlar.

Afrika gibi bir sıcaklıkta muz hasadı yapıyorlar.

MERSİN – Türkiye’nin yaş meyve sebze üretim merkezlerinden Mersin’in Silifke İlçesi’nde, Afrika sıcağında 60 dereceye ulaşan sıcaklıklarda serada muz hasadı yapıldı.

Son meteoroloji verilerine göre Türkiye’de son zamanlarda sıcaklıklar normalin 6-7 derece üzerinde seyrederken, Afrika’daki sıcaklıklarla birlikte bu oran ortalamanın 6-10 derece üzerinde olacak. Ayrıca yer yer sıcaklık rekorları kırılacak. Afrika’dan gelecek sıcak hava kütlesinden etkilenecek şehirler arasında yer alan Silifke’de 60 derecede muz hasadı yapıldı.

İlçede 5 bin dekarlık alanda hasat edilen muzdan 40 bin ton eser elde edilmesi bekleniyor. Örtü altı domateslerine alternatif olarak 10 yıl önce üretilmeye başlanan muz, kilogramı 14 liradan tarlada alıcı buluyor. Seralardan toplanan muzlar, özel muz işleme tesislerinde belli aşamalardan geçtikten sonra paketlenip iç pazara sunuluyor.

Silifke bölgesinde yılda yaklaşık 5 bin dekar muz üretildiğini belirten tüccar Aydın Baydar, “Silifke’de ortalama 40 bin ton ürün elde ediliyor. 1 dönüm seradan ortalama 7-8 ton ürün elde ediyoruz. Şu anda muz kilogram tarlasında 14 liraya alıcı buluyor.”

Muz hasadının normalde eylül ayında başlayıp aralık ayında bittiğini söyleyen üretici Halil Seno, “Afrika sıcaklıklarında serada 60 dereceye varan sıcaklıklarda hasat yapıyoruz. Üretim sıcak havalara aldırış etmiyor. Sabah erkenden seraya girip öğlene kadar hasat yapıyoruz. Silifke’de 12 ay aralıksız muz hasadı yapılıyor. Her ay hasat edebileceğimiz şekilde muz üretiyoruz.”

sarkislaajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu