Sebze fiyatları yükseldi, Vanlılar fidan dikmeye başladı
KAMYONET – Sebze fiyatlarının artması Vanlıları kendi sebzelerini yetiştirmeye yöneltti. Yaz aylarının gelmesiyle birlikte pek çok kişi balkonlarında veya bahçelerinde sebze yetiştirmek için çaba harcıyor. Ancak son dönemde yaşanan şiddetli yağışlar ve gece saatlerinde düşen sıcaklıklar fidanların zarar görmesine neden oluyor ve bu durum sebze fidancılarını da etkiliyor.
‘SEBZELERİ MEVSİMİNDE BİLE TÜKETEMİYORUZ’
Sebze fiyatlarının yüksek olduğu bu dönemde kendi sebzesini yetiştirerek maliyeti düşürmeye çalışanlardan biri de Behiye Aslan. Evinin önündeki küçük bir alanda kendi sebzesini yetiştirmek istediğini belirten Aslan, “Geçen hafta 220 TL’ye 25 domates, 15 salatalık, 15 biber ve 10 kabak fidanı aldım. Fidanları diktiğim gün akşam saatlerinde şiddetli yağmur başladı. 2-3 saat içinde tüm fideler çöplendi. Yine fidan almaya geldim ama bu sefer her sebzeden 10 tane alacağım. Sebzeleri mevsiminde bile ucuza tüketemediğimiz için böyle bir yola başvurdum. Hem ucuz hem de organik olacağını düşünüyorum.”
‘BAŞKA ÇÖZÜMÜMÜZ VAR MI?’
Sebze yetiştirecek bahçesi olmayanlar alternatif çözümler bulmaya çalışıyor. Vedat Demir de alternatif analiz yöntemi olarak evinin balkonunda saksıda sebze yetiştirmek isteyenlerden. Demir, “Evimde güneşli bir balkon var. Geçen sene eşimle balkondaki saksılara çiçek diktik. Çiçeğin bir faydasını görmedik. En azından faydasını görebilelim diye bu yıl sebze ekeceğiz. Bakkaliye, meyve fiyatları çok yüksek. Aile ekonomimiz için de böyle bir yola başvurduk. Balkonumdaki saksılara 20 fidan sığar diye düşünüyorum. Her fidan 1 kilo domates verirse 20 kilo olur. Bu sene deneyeceğim, olursa herkese tavsiye ederim. Başka çaremiz var mı?” dedi.
‘ÇÖPE GİTMEMESİ İÇİN KOMŞULARIMIZA DAĞITACAĞIZ’
Van’da sebze fidanı almak isteyenler daha çok Hacı Osman Camii önündeki fidancıları tercih ediyor. Buradaki satıcılar da olumsuz hava koşullarından şikayetçi. Mehmet Takar yıllardır bu çarşıda sebze fidanı satıyor. Hava şartlarının işlerini olumsuz etkilediğini belirten Takar, “Fidanları müşterilerimize satıyoruz. Birkaç gün sonra geri gelirler. Her gün yağmur yağdığı için yeni dikilen fidanlara zarar verir. Tekrar tekrar satın almaları gerekiyor. Onlar da fidan dikmekten sıkıldılar. Bu yıl hem çiftçi hem de satıcı için verimli geçmedi. Geçen yıl Antalya’dan 1.50 TL’ye fidan alıp 2 TL’ye satıyorduk. Ama bu sene 2 TL’den alıp 3.5 TL’den satıyoruz. Hem yağışlardan hem de fiyat artışlarından dolayı eserlerimizi satmakta zorlanıyoruz. Fidan dikmek için sadece bir hafta kaldı. Fidanlarımız kalırsa çöpe atacağız. Çöpe gitmesin diye komşularımıza dağıtacağız, kendi bahçelerimize ekeceğiz.
‘BUNLARDAN ZARAR GÖRECEĞİZ’
Kalan fidanlardan endişe duyan esnaflardan biri de Fatih Durak. Durak, mevcut durumlarını da şöyle anlattı: “Yağmurların durmadığını gören müşteriler satın alma konusunda tereddüt yaşıyor. Esnaf olarak paramızı fidana yatırdık. Böyle devam ederse bir hafta içinde fidanlarımızı satmazsak elimizde kalacak. Bu zor günlerde, bundan dolayı da canımız yanıyor olacak.”